İş arama süreci:

İş aramak çoğu zaman sıkıntılı ve stresli bir süreci de beraberinde getirir. Olumsuz sonuçlanan görüşmelerde yaşanan hayal kırıklıkları veya haftalarca cevap alınmayan mülakatlar iş arayanların motivasyonlarının da düşmesine neden oluyor. İş ararken adayların kendilerini belirli bir süre ile kısıtlamaları da yapılan yanlışlar arasında yer alıyor. İş arama sürecini sakin bir şekilde yönetmek ve özgüven kaybı yaşamadan görüşmeleri sürdürmek en önemli detaylardandır.

İş arama sürecinde mutlaka yapmanız gerekenler:

1)Kariyer Hedefinizi Belirleyin.

Ne iş olsa yaparım gibi bir yaklaşım sizin işe ret edilmenize yol açacaktır. Bu yüzden üniversite eğitimine başladığınız ilk günden itibaren hedeflerinizi belirleyin. Bu hedeflerden olan firmaları belirlemek için program hocalarınızdan veya Kariyer Merkezinden yardım alabilirsiniz. Kendinize hedef olarak 10 firma belirleyin ve bu firmalar hakkında internet üzerinden ve basından bilgiler araştırın. Firmaların verdiği iş ilanlarını takip edin. Ne tür özellikler arıyorlar, ne şartlar ile çalıştırıyorlar öğrenin. Artık bu firmalar sizin hedefiniz haline gelecek. Aradıkları özellikler sizde yoksa kendinizde o eksikleri tamamlamak için çalışın.

2)Bir hikâyeniz olsun:

Yeni mezunsunuz daha önce bir yerde çalışmadığınız için deneyiminizde yoksa diğer adaylara göre öne çıkmanızı sağlayacak bir hikâyeniz olmalı. İ.K. yöneticileri sizin sadece okulu bitirmeniz ile ilgilenmezler, ne kadar sosyal olduğunuz ne kadar hazır olduğunuz ve ne katabileceğiniz ile de ilgilenirler.

Mesela ne kadar sosyalsiniz, okulunuzda bir kulübe üyemisiniz ve bu kulüp ile etkinlikler organize ettiniz mi? Ya da boş zamanlarınızda part tıme işlerde çalışarak kendinize iş dünyasına hazırladınız mı?

Bütün bu yazılanları yapmadıysan iş görüşmesinde sosyal ve iş hayatına hazır olmayan bir insan olarak gözükebilirsin. Bu yüzden okul hayatında kendine bir hikâye oluştur.

3)SWOT Analizi:

Yeteneklerinizi tam anlamıyla kullanmanız, hayatta başarılı olmanız açısından çok önemlidir. Benzer şekilde, zayıf noktalarınızı bilmeniz, hayatınızda yaşadığınız problemleri en aza indirecektir. Zayıf noktalarınızla nasıl başa çıkabileceğinizi bilirseniz, bunların iş hayatınızda problem yaratmamasını sağlayabilirsiniz.

Swot Analizi ile Güçlü yönlerinizi, Zayıf Yönlerinizi, fırsat ve tehditleri görmeniz daha kolay olacaktır.(Bu konu da Kariyer Merkezinden yardım alabilirsin)

4)Doğru düzenlenmiş bir özgeçmiş:

Doğru düzenlenmiş bir özgeçmiş seçilme şansınızı arttıracaktır. Hazırladığınız özgeçmişte tercihen vesikalık bir fotoğraf kullanılması, iş başvurusuna uygun bir mail adresi olması ve doğru referanslar ile hazırlanmış sade ve çok uzun olmayan bir özgeçmiş çok önemlidir. Bu konuda Kariyer Merkezinden destek alabilirsiniz.

5)Mülakatlara doğru hazırlanmak:

15 -20 dakika kadar sürecek o görüşme sizin kariyerinizin başlangıcı olabilir. Bu yüzden mülakatlara doğru hazırlanmak önemlidir.  Çok çeşitli mülakat yöntemleri vardır. Mülakatlarda giyiminiz, nasıl davranmanız gerekiyor ve mülakatta karşınıza çıkabilecek sorular gibi konulara iyi hazırlanmak gerekir. Ayrıca mülakata girmeden önce başvuru yaptığınız firma hakkında bilgi sahibi olmak ve istekli görünmekte gerektiğini unutmamak gerekir. Mülakatlara hazırlık, mülakatta nasıl davranmalı ve mülakatta sorulabilecek sorular konusunda Kariyer Merkezinden destek alabilirsiniz.

6)Başvuru sonucunu beklemek:

Size sonucu bildirmek üzere verilen süreyi mutlaka bekleyiniz. Belirtilen süre sonunda sonuç olumsuz bile olsa size sonucu bildiren kişiye vakit ayırdığı için teşekkür ediniz.

7)Motivasyonunuzu bozmamak:

Olumsuz bir cevap geldiği takdirde işe başvuru sürecinizi ve mülakatı kafanızda yeniden yaşayarak ve nerede hata yaptığınızı düşünerek, bir sonraki görüşmenize daha iyi hazırlanın.

8)İş arama platformları: CV’ ni iş arama platformlarında ve Kariyer Merkezi sayfasında sürekli güncel tutmalısın. İş bulmanın bir yolunun da sosyal ve aile çevresi olduğunu bilerek onlara iş arayışınızdan bahsederek yardımlarını isteyebilirsiniz